5 krokov ako umývať okná

V tomto článku sa vám pokúsime priblížiť spôsob umývania okien, ktorý využívame pri umývaní výškových budov a rovnako aj pri umývaní okien v našich domácnostiach.

Umývanie okien

Čo potrebujeme na umývanie okien?

• rozmývač s okenným mopom (tzv. baran)
• okenná stierka
• kuchynské utierky
• vedro na vodu
• okenná škrabka na pevné nečistoty
• chemický prípravok – koncentrát

1. Príprava

Pred začatím umývania okien je potrebné si pripraviť najdôležitejšie pracovné náradie – vodu. Pokiaľ na vás čaká veľa okien, tak je zbytočné si naberať teplú vodu, keďže aj tak časom vychladne a vodu sa po každom okne neoplatí vymieňať. Zvyčajne stačí 8 – 10 litrov vody, do ktorej sa vylieva 5 – 10 ml koncentrovaného chemického prípravku. Informácie o nami používaných čistiacich prostriedkov nájdete na tomto odkaze. V zásade je možné okná umyť aj „jarovou“ vodou, avšak je náchylnejšia na vytváranie šmúh.

2. Čo, ak to nejde ľahko?

V prípade, že máte na okne nejakú pevnú nečistotu, ako napríklad zvyšky farieb, tmelu alebo vtáčieho trusu, tak je vhodné použiť okennú škrabku (žiletku). Odporúčame najskôr naniesť na okno vodu, aby nemala škrabka veľké trenie.

3. Preč s mastnotou

Po očistení okna od pevných nečistôt opätovne naneste vodu na okno rozmývačom tak, aby bola celá plocha skla mokrá. Chemický prípravok spôsobí, že voda sa spení, čím na seba naviaže prach a oslabí mastnotu na okne.

4. Umývať z hora dole, či z prava doľava?

Následne okennou stierkou zotriete vodu z celej plochy skla. Je viacero možností, ako použiť stierku:

○ horizontálny ťah (od ľavého okraja po pravý okraj okna alebo opačne)
○ vertikálny ťah (zhora nadol)
○ nekonečný ťah (tzv. osmičkovanie)

Ako umývať okná - MM výškové práce

Zvyčajne nepreferujeme vertikálny ťah, keďže na okne môžu zostať zostatky vody v podobe tenkých vertikálnych čiar. Osmičkovanie nie je na začiatku jednoduché a chvíľku trvá, kým to človek dostane do ruky. Z toho vyplýva, že najjednoduchší spôsob zotrenia vody z okna je horizontálnym ťahom. Vďaka gravitácii steká voda po stierke nadol, takže na okne nám nezostávajú žiadne zvyšky vody. Na spodok stierky môžeme priložiť handru alebo kúsok kuchynskej utierky, čím zabránime kvapkaniu vody na zem. Vždy sa snažte robiť ťahy stierkou od okraja po okraj, aby vám na okne nezostali šmuhy.

5. Zostáva už len utrieť

Na záver použijeme pár útržkov z kuchynskej rolky na zotretie vody z okrajov skla. Prípadné šmuhy alebo zvyšky vody na okne tiež zotrieme kuchynskou utierkou, ktorá výborne absorbuje vodu.

Pár rád na záver

• do vedra nedávajte zbytočne veľa chemického prípravku. Ten môže spôsobiť vytváranie šmúh na okne.
• okennou škrabkou viete z okna odstrániť napr. aj zvyšky lepiacej pásky.
• pri utieraní okna kuchynskou utierkou si dajte pozor, aby nebola mokrá, lebo narobí viac škody ako úžitku.
• najvhodnejšie je použiť hranaté vedro, nakoľko v ňom dokážete namočiť celý rozmývač naraz.
• na vedro odporúčame pripevniť odkvapkávač okenného mopu. Po namočení tak môže rozmývač odkvapkať a nezamočíte si celé okolité pracovisko.
• okno musí byť pred zotretím stierkou mokré, inak na ňom môžu zostať šmuhy alebo mapy nečistôt. Priame slnko alebo vietor urýchľujú zasychanie vody na skle.

1
2
3
4
A
1

rozmývač s okenným mopom (tzv. baran)

2

najvhodnejšie je použiť hranaté vedro so šírkou 45cm

3

okenná stierka s vymeniteľnou lištou a gumičkou

4

na vedro odporúčame pripevniť odkvapkávač okenného mopu